Menu

Så kommer du igång med flugfisket

Är du intresserad av att börja med flugfiske? Kul! Försök att inte avskräckas bara för att det, till en början, kan se lite klurigt och svårt ut. Det enda som krävs är att du övar och övar och sen kommer det inte ta lång tid innan du blir både effektiv och får det mycket roligare. De vanligaste typerna av fiskar att fiska med flugfiske är regnbåge, harr, öring, lax och röding, men även gädda går att fånga på detta vis. I grund och botten kan du egentligen fiska precis vilken fisk som helst med fluga, men då gäller det att du har rätt teknik och rätt utrustning med dig.

Så gör du

För att bli duktig på flugfiske behöver du först se till att lära dig grunderna. En mycket viktig aspekt att ta hänsyn till är att det är linan i det här fallet som kommer att fungera som din kastvikt. Orsaken till detta är helt enkelt för att flugan i sig inte väger speciellt mycket. Du börjar med att kasta linan i luften, fram och tillbaka. För varje kast som du gör så släpper du litet på linan, ända tills att du kastar ut den helt i vattnet.

Din kastteknik kommer att vara avgörande för hur bra ditt fiske går. Du behöver se till så att flugan hamnar väldigt nära fisken, t.ex. bara en liten bit framför. Detta gäller om du står i lugnt vatten. Väljer du däremot att fiska i en ström på behöver du kasta flugan lite längre fram och alltid uppströms. Kom ihåg att det är viktigt med bra fritidsbyxor så att du kan stå i vattnet och träna dina kast länge.

Vilken utrustning behöver man?

Det gäller såklart att du har rätt utrustning med dig när du ska bege dig av och öva flugfiske. Du behöver bland annat se till att du har ett fiskespö i rätt viktklass för dig. Har du svårt att veta vad som passar så kan du alltid besöka en fiskebutik och där få hjälp att plocka ihop ett paket som lämpar sig. Du behöver även se till att du har en rulle och fluglinor, så väl som flytlinor och olika typer av flugor.

Det finns mängder med olika flugor att välja mellan. Bland annat så kommer du hitta så kallade torrflugor så väl som våtflugor, men även streamers, muddler, popper och tubflugor. En torrfluga är en fluga som med enkelhet håller sig uppe på vattenytan. Den flyter. En våtfluga fungerar således åt andra hållet, den sjunker istället och lockar till sig fisken med sina klara och starka färger. Även här är det bra att ta hjälp av proffsen om du känner dig osäker, men de flesta väljer att köpa en samling flugor och därefter testa sig fram.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram