Menu

Flugfiske – En populär naturaktivitet

Flugfiske är en typ av fiskemetod där man använder sig av ett lätt bete som är en konstgjort fluga. Att fiska flugfiske är mycket populärt världen över och kan genomföras både i strömmande vatten eller insjöar och hav. När man flugfiskar brukar man använda sig av ett flugspö med olika drag. Ett flugspö går att använda till de allra flesta fiskar.

Utrustning och tillbehör

När det kommer till utrustning inom flugfiske behöver man ett flugspö, flugrulle där man kan justera linan samt flugdrag där fisken ska kunna fastna. Flugor finns i många modeller med olika smarta funktioner. Man brukar anpassa flugorna till vilken sorts fisk man är ute efter att fiska. Inom flugfiske ser vi torrfluga, streamer, våtfluga, nymf, spider, flymf och tubfluga. Torrflugan har till exempel impregnerats med flytande material och ligger på vattenytan eller precis under ytan. Denna fluga ska imitera trollsländor eller insekter som hamnat på vattenytan. En streamer ska imitera en bytesfisk och har ofta en silverfärgad kropp. En våtfluga imiterar istället en dränkt insekt, räkdjur eller vatteninsekt. Fiskar kan föredra olika insekter och flugorna imiterar olika insektsarter och dess beteende. När man är ute och fiskar flugfiske, behöver man även praktiska friluftskläder som både är snygga och håller en hög kvalitet. Ska man flugfiska på hösten, finns det riktigt bra tips på att fånga höstabborre med fluga och man får förhoppningsvis hem en eller fler riktigt fina abborrar.

Bra platser för flugfiske

Det finns många bra platser för flugfiske i Sverige och särskilt uppe i Norr. I Västerbotten finner man den vackra Ängsstugans fiskecamp som tillhör ett av Sveriges bästa och vackraste fiskeplatser. Varje år vallfärdar många fiskare hit för att njuta både av utsikten och fisket. Längst uppe i Norr kan man även finna Miekaks fiskecamp där man både kan ro och fiska. Om man inte har möjlighet att åka ända upp i Norr, kan man besöka Malingsbo-Kloten, en by i Lindesberg nära Örebro. En annan populär fiskeort är Mörrum, dit många nybörjare och fiskeentusiaster åker varje år. Mörrums fiskevatten är ett av Sverige mest populära ställen att åka till för fiske.

Vilka arter kan man fiska?

De vanligaste och mest populära fiskarterna som passar till flugfiske är abborre, öring, regnbåge, röding, braxen, havsöring samt en hel del andra arter. Olika flugor är även säsongsbundna till årstid när det gäller val av fluga till art. Ska man till exempel fiska öring, finns det riktigt heta tips på när man fiskar våröring och flugorna ska gärna imitera rörelser på bytesdjur. Flugfiske är en sport som ger både frisk luft, avkoppling och spänning i väntan på att en fisk ska fastna!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram