Ergonomi inom flugfiske
Intresset för flugfiske ökar och alltfler söker sig till de lokala fiskeföreningarna för att lära sig mer om sporten. För visst bör flugfiske kategoriseras som en sport och motionsform utan tvivel. Det är en aktivitet som kräver tålamod och teknik, men även fysik. Att greppa redskapen under tuffa förhållanden är en påfrestning för kropp och leder. Det är inte heller alltid du har möjlighet att ställa dig i en bekväm position.
Flugfiskesporten kan precis som andra sporter leda till skador eller problem i muskler och leder. Artros är ett exempel som kan uppkomma av allt för monotona rörelser under lång tid. Inom fisket är stunderna långa då du väntar på napp. Terrängen kan också innebära extra tuffa utmaningar för en flugfiskare. I den här artikeln betraktar vi till flugfisket utifrån ett ergonomiskt perspektiv. Hur kan du undvika överbelastning som leder till skador? Häng med!
Reumatiska ledsjukdomar
Det är populärt att flugfiska
runt om i Sverige och intresset har på senare tid ökat inom alla åldersgrupper. Kanske är det alla tv-program om flugfiske som lockar eller så handlar det helt enkelt om att människor söker spänning och friluftsliv i vardagen. Flugfiske är precis som andra sporter krävande på flera plan. Det gäller att ha en god fysik rent generellt. Du ska hålla energin på topp under långa stunder och du bör ha förmågan att ta dig till fiskeplatsen, något som ofta innebär tuffa promenader i snårig och kuperad terräng.
Monotona rörelser under fysisk aktivitet i både arbetsliv och på fritiden sliter på brosk och led. Med det sagt är fysisk aktiviteter A och O för att förebygga ledsjukdomar som till exempel artros, men det gäller att variera rörelserna. Inom flugfisket är just ensidiga rörelser tämligen vanligt under hela passet. Som flugfiskare är det med andra ord viktigt att ta en paus titt som tätt under själva utövandet. Varva de klassiska rörelserna med spöet med rörelser som aktiverar leder och muskler på andra sätt. En flitig flugfiskare som inte anammar det ergonomiska tänket i sin vardag kan lätt annars få ledbesvär. Artros är idag den vanligaste reumatiska ledsjukdomen bland svenskar och den uppstår just genom överbelastning. Knäartros och handledsartros är två exempel som inte sällan drabbar utövare inom fiskesporten. Vill du läsa mer om artros som sjukdom och vad forskningen säger? Då är tipset att besöka https://www.artros.org; en sajt som ger dig det senaste inom allt från diagnos och forskning till behandling.
Enligt en forskningsrapport från Lunds universitet kommer antalet diagnostiserade artrospatienter att bli ännu fler. Om cirka tio år kommer vi att ha en ökning som innebär att var tredje person som är 45 år eller äldre lider av artros. För att undvika att bli en av dessa bör du redan innan eventuella besvär uppenbarar sig ta till förebyggande åtgärder. Är du en professionell flugfiskare kan ett särskilt träningsprogram från en sjukgymnast säkerställa att lederna hålls igång på rätt sätt. Ett annat tips är att låta någon filma dig under ett pass. Efteråt kan du analysera dina rörelser och se hur du kan förbättra den ergonomiska positionen.