Menu

Sveriges bästa vattendrag för flugfiske

Det finns många anledningar till att flugfiske är en populär fritidssysselsättning. Det är till exempel avslappnande, och ett utmärkt sätt att komma bort från vardagens stress och måsten. Det är också en aktivitet där det går att förbättra sin prestation, till exempel genom att förbättra sin kastteknik eller konstruktionen av ens flugor, och där det går att se mätbara resultat av förbättringen i form av fler fiskar på kroken. Den kanske främsta anledningen till att det är populärt är dock att man får en chans att komma ut i naturen, och vistas i vackra omgivningar runt Sveriges många vattendrag. Här tänkte vi tipsa om några av de allra bästa, som verkligen har allt en flugfiskare kan önska.

Ett vattendrag som är svårslaget när det gäller just omgivningarna är till exempel Hallsjön, som ligger i naturvårdsområdet Halleberg och Hunneberg i Västergötland. Området är känt för att vara platsen där den kungliga älgjakten utspelar sig, men har också mycket att erbjuda de sportfiskare som söker sig till trakten. Från sjön har man utsikt över områdets vackra slättlandskap, som även lockar besökare som inte har något intresse i fiske. Hallsjön är dessutom ett så kallat put and take-vatten, vilket betyder att fisk har planterats i vattendraget. I detta fall handlar det om regnbåge, men man kan också fånga gädda och abborre i sjön.

Den som letar efter en chans att fånga lite ovanligare fisk på kroken, och samtidigt njuta av vackra omgivningar, ska söka sig till Fegen, en sjö på gränsen mellan Halland och Västra Götaland. Här finns det hela 17 olika fiskarter att kasta sin fluga efter, bland annat siklöja som leker på våren (något löjor annars endast gör på hösten). Dessutom omges som sagt sjön av vackra omgivningar, och ramar i sin tur in en halvö där Sandviks kyrka tronar.

Vill man fiska i älv, och vara mer eller mindre säker på att man får napp, är Muonioälven i Norrbotten rätt vattendrag. Älven gränsar till Finland och befinner sig med andra ord i de norra delarna av Norrbotten, och där kan man fiska harr, lax och öring.

Något som kan förstöra en fisketur, oavsett hur vackra omgivningar man än befinner sig i, är dock att man skulle få problem med tandvärk eller något annat som distraherar från fisket och lugnet. Om man är ute på en flerdagarstur är det därför bättre att uppsöka en akut tandläkare och få hjälp med sitt problem, för att kunna njuta av de återstående fiskedagarna, än att man lider under hela fisketuren. Du kan få hjälp med alla tandrelaterade problem på Distriktstandvarden.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram