Menu

Flugfiskespön

Eftersom tekniken vid flugfiske skiljer sig markant från tekniken vid exempelvis spinnfiske eller haspelfiske är det inte förvånande att också själva spöt för flugfiske ser annorlunda ut än andra fiskespön.

Ett flugspö är mellan 1,8 och 5,2 meter långt, och är idag vanligtvis tillverkat av glasfiber och kolfiber. Tidigare var bambu och greenheart vanliga material. Till skillnad från andra typer av fiske är det vid flugfiske inte draget som utgör tyngden vid kastet, utan själva linan. Det gör att rullen på ett flugspö egentligen främst används för att magasinera linan, eftersom den längd som kastas redan är upprullad. Linan tillverkades ursprungligen av silke, men idag används nästan uteslutande linor av plast. Både flugspön och fluglinor klassificeras enligt ett system som kallas AFTM, vilket anger vikten på linans första 30 fot (9,1 meter).

Något som däremot inte skiljer ett flugspö från andra typer av fiskespön är att man bör vara noga med hur de förvaras vintertid, för att de inte ska ta skada. De bör förvaras i ett varmt och torrt utrymme, och om man inte redan har det kan det därför vara en bra idé att bygga en fiskebod på tomten. Då har man dessutom en bra plats att tillverka sina flugor. Du hittar allt material du behöver för byggprojektet på byggmax.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram