Menu

Vad behöver man för utrustning som nybörjare?

Du som just börjat karriären som sportfiskare känner dig nog, som många andra i din situation, villrådig inför det enorma utbudet av utrustning. Allt från vadarbyxor och vattentäta jackor till stövlar och spön, drag och linor – hur ska man egentligen kunna välja rätt? En god utgångspunkt är insikten att du faktiskt behöver mindre än du tror. Dugliga kläder har du sannolikt redan – vanliga ytterplagg räcker gott i början. Därutöver ska du som nybörjare skaffa ett minimum av utrustning, för att etablera lite erfarenhet som du sedan kan använda som grund för nästa köp.

Köp inte allt omedelbart – erfarenheten guidar bäst

Börja med att bestämma dig för vilken typ av fiske du vill syssla med. Då har du genast minskat det potentiella utbudet. Om du exempelvis har fastnat för flugfiske, finns det ju ingen anledning att skaffa ett metspö, eller ett wobblerdrag som ska släpas efter en båt. Gå med i en lokal klubb, där du kan träffa mer erfarna fiskare som kan ge dig goda råd. Vi har faktiskt många duktiga flugfiskare i vårt lilla land. Kerstin Åsén är titelförsvarare i flugfiske-EM i Polen, och med lite tur träffar du på någon med lika mycket erfarenhet. Tänk på att återhållsamhet bör vara ledordet när du skaffar din första utrustning.

Lätt att förköpa sig

Många tar sig an nya hobbies med stor entusiasm. Med en syssla som exempelvis flugfiske, som kan se ut att vara något av en materialsport, blir det då lätt att ivrigt köpa på sig mängder med utrustning. Som nybörjare behöver man dock vägledning, eftersom man saknar den erfarenhet som krävs för att veta vad man behöver, eller vad man föredrar. Om du inte känner någon som kan ge dig råd, kan du förhoppningsvis hitta en handlare som du litar på. Internetforum för entusiaster är ofta en guldgruva för att hitta råd och tips om vilken utrustning man bör skaffa som nybörjare. Då slipper du förhoppningsvis göra onödiga nybörjarköp!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram