Menu

Träning för flugfiskare

Att fiska är en mycket rogivande sysselsättning. Man står nära vatten, och många upplever att de känner sig som ett med naturen när de får tillfälle att ge sig ut med sina spön. Just flugfiske är ett fiskesätt som är lite svårt att utöva innan man har lärt sig tekniken men när den väl sitter har man många timmars roligt nöje framför sig. Men hur är det med fysiken? Vad krävs egentligen för att kunna flugfiska på ett bra sätt?

Bra kondition

När man ska flugfiska kan det vara så att man måste gå en bra bit för att komma till fiskeplatsen. Terrängen kan ibland vara lite kuperad. Då kan det vara en fördel att ha relativt bra kondition. Om man kommer fram till fiskeplatsen och är fullständigt slutkörd kan det bli svårt att hålla koncentrationen på fisket.

Redskap för träning

När man ska träna kan det krävas en del olika träningsredskap. Om man vill träna kondition kan ett löpband eller en träningscykel vara bra att ha. Då kan man träna även på vintern. Det kan också vara bra att köpa viktvästar med olika vikter. De används precis som en vanlig väst men eftersom de väger lite mer blir träningen mer effektiv.

För en allsidig träning kan det vara klokt att skaffa ett gymkort på ett gym i närheten. Där finns det flera olika träningsmaskiner för att man ska kunna träna på olika sätt. Det är också viktigt att träna upp sin smidighet. Som flugfiskare kastar man ut linan flera gånger under en fiskedag och om man inte tränar upp sig kan man snabbt få träningsvärk.

Styrka

Det kan också vara bra att träna upp sin styrka. Om man inte gör det kan det bli svårt eller omöjligt att dra upp en större fisk. Det kan vara mycket retfullt att behöva klippa linan eller helt enkelt tappa spöet på grund av att fisken är allt för stark. Det kan vara bra att tänka på att det ofta är betydligt jobbigare att dra upp en fisk med ett spö än vad det är att lyfta hantlar. Med spöet kan man inte lyfta lika nära kroppen och dessutom kommer fisken att dra fram och tillbaka under tiden man vevar in den.

Fiske för den otränade

Även om man inte är speciellt vältränad kan man såklart vara med och fiska. Det kanske är klokt att välja fiskeställen som ligger lite närmare vägen så att man slipper gå så mycket. Det kan också vara bra om man har familj som vill vara med på fisketuren.

Om man vet med sig att man kanske inte orkar dra upp en stor fisk kan det vara smart att välja lite mindre vattendrag samt att man har en håv i närheten. Det blir lite lättare att få upp fisken med den.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram