Menu

Flugfiske i Ångermanälven

Ångermanälven är Sveriges tredje största älv och den är över 46 mil lång. Den börjar i södra Lappland och fortsätter flyta genom Vilhelmina, Åsele och in i Ångermanland. Den rinner ut i Bottenhavet, norr om Härnösand. Det finns många olika natursköna och härliga fiskevatten längs med älven och man kan fånga många olika typer av fisk. Ångermanälvens fiskekortsområde är en plats där man hittar särskilt mycket fisk. Det är 65 km långt och sträcker sig från Volgsjön som ligger i Vilhelminas kommun ner till Åsele Kraftverk. Det går att fiska öring, gädda, sik, lake, abborre, harr och lax här. Man kan både prova lyckan med flugfiske och fiska med båt i området eftersom älven är så pass bred här.

Utmärkt laxfiske för flugfiskare

Är det laxfisket i Ångermanälven som intresserar ska man ta sig till Sollefteå kraftverk och området nedströms som även är en del av Nipstadsfisket. I den här delen av älven har laxen ökat mycket. Under 2011 fångades det 300 laxar i området och under 2017 fångades det över 700 laxar, så man har stor chans att fånga något om man tar sig hit. Har du svårt att komma iväg från vardagen, låt någon annan sälja fakturor och fokusera på annat som till exempel fiske i Ångermanälven. Naturupplevelser och fångster utöver det vanliga väntar.

Rätt utrustning är ett måste

Eftersom Ångermanälven har mäktiga strömmar och är mycket djup krävs det viss utrustning vid fiske från land. Laxen är dessutom mycket grov i älven. Kastspöet måste vara minst 12 fot långt och tåla en sänkesvikt på 150-180 gram. Vid Nipstadsfisket måste man ha minimum 200 m 0,45 nylonlina. Rullen måste minst vara av typen ABU 7000. Det är även mycket viktigt att följa alla regler från Länsstyrelsen i Västernorrland för att allt ska gå rätt till.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram